Радио Витоша

webcam

Новини

Две жени от района на Малко Търново са починали от измръзване

Две жени от района на Малко Търново са починали от измръзване

Дата: 07.02.2016 „Въпреки че нашите граничари са направили всичко възможно да помогнат, носили са ги на ръце, за да ги стоплят, но заради студа се е случило така”, коментира тя
Image

Две жени са починали, едната е по-млада, другата е на средна възраст. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с групата задържани бежанци в района на Малко Търново.

„Въпреки че нашите граничари са направили всичко възможно да помогнат, носили са ги на ръце, за да ги стоплят, но заради студа се е случило така”, коментира тя. „Този преход е свързан с рискове, особено когато е нелегален. Това е един от най- големите проблеми, който седи пред политическото решаване на този въпрос. Нелегалното мигриране, нелегалното преминаване крие рискове”, посочи Румяна Бъчварова.

По думите й, на останалите бежанци от групата ще бъде оказана помощ, ще бъдат регистрирани и ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията.

„България успява не просто да пази границите си, което е невъзможно физически по цялото протеже на границата, но имаме регистрация, която ни дава възможност да ги регистрираме и нещо, което малко държави правят да интервюираме голяма част от тях, които съвпадат с рисковите профили, за да можем да установим наистина дали те се нуждаят от защита и дали не са хора, които използват бежанските войни като прикритие, за да минат през нашата територия”, каза още вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Коментари