Радио Витоша

webcam

Новини

Днес е празник за музикантите, архитектите, възрастните и вегетарианците

Днес е празник за музикантите, архитектите, възрастните и вегетарианците

Дата: 01.10.2016 Освен това Църквата отбелязва Покров Богородичен
Image

Днес имаме много поводи за празник. На 1-и октомври се отбелязва Световният ден на музиката, Денят за почит към възрастните хора, Световният ден на архитектурата, а също така и на вегетарианците. Освен това Църквата чества празника Покров Богородичен.

1-и октомври е и Световният ден за борба с хепатита.

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Покров Богородичен или закрилата на Света Богородица възниква през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Коментари

Office Break
10:00 - 15:00