Радио Витоша

webcam

Новини

Ден за избори в САЩ

Ден за избори в САЩ

Дата: 08.11.2016 Изборът за президент не е единственият. Ще трябва да се изберат 435 членове на Камарата на представителите в американския Конгрес и 34 от общо 100 сенатори
Image

Днес американските избиратели ще гласуват за президент на страната. Те трябва да изберат между двамата основни кандидати Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Другите кандидати за президент са бившият губернатор на Ню Мексико Гари Джонсън, издигнат от Либертарианската партия и активистката Джил Стайн от Зелената партия в САЩ.

Изборът за президент не е единственият избор, който гражданите на САЩ са призовани да направят днес. Те ще трябва да избират 435 членове на Камарата на представителите в американския Конгрес и 34 от общо 100 сенатори. Освен това американците имат за задача да дадат мнение по 155 законодателни инициативи, включени в бюлетините в различни щати.

Избирателите на окръг Колумбия ще трябва да дадат мнението си по въпроса дали той ще стане 51-и американски щат. Окръгът с площ 177 кв. км. е определен през 1871 г. и не влиза в нито един щат. 

Коментари