Радио Витоша

webcam

Новини

Ден на Земята 2016

Ден на Земята 2016

Дата: 22.04.2016 Темата тази година - Дървета за Земята!
Image

Отбелязваме Деня на Земята 2016. Идеята на тази дата, е обединение в защита на околната среда. На 22 април 1970 г., провокирани от опустошителното въздействие на нефтен разлив в Калифорния, милиони студенти, ученици и техни родители организират масови протести в САЩ и Канада против замърсяването на природата.

Днес Денят на Земята обединява над хората от повече от 170 държави. У нас в цялата страна се организират залесяване с фиданки, открити уроци с ученици, дискусии и презентации.

Темата тази година - Дървета за Земята! Нашата планета в момента губи над 15 милиарда дървета всяка година поради обезлесяването, усвояването на терени и лошо управление на горите. Идеята е до 50-ия Ден на Земята през 2020 г. да бъдат засадени 7,8 милиарда дървета - по едно дърво за всеки човек на планетата. Дърветата помагат в борбата с изменението на климата - абсорбират излишния въглероден диоксид.

НАСА вече активира специална страница по повод Деня на Земята. Инициативата на космическата агенция е "Къде на Земята си на 22 април". Милиони хора ще отделят време, за да направят своя принос за превръщането на Земята в по-добро място, пишат в страницата си учените от НАСА. И поставят предизвикателство към всеки , който иска да направи снимка или кратко видео за това, което е свършил за планетата в този ден.

Всички свидетелства ще бъдат публикувани в социалните мрежи и ще станат част от страницата на агенцията във Фейсбук под името ден от живота.

Коментари