Радио Витоша

webcam

Новини

ДАНС ще обработва данни за пасажерите в самолетите

ДАНС ще обработва данни за пасажерите в самолетите

Дата: 10.02.2016 Съгласно приетите текстове в ДАНС ще се създаде национално звено за получаване и обработка на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух
Image

Държавната агенция "Национална сигурност" ще получава и обработва данни за пасажерите в самолетите. Това реши Народното събрание с приетите окончателно промени в Закона за ДАНС.

Промените отразяват заложеното още през 2013 година, със старта на проекта, осъществяван с финансовата подкрепа на програма "Превенция и борба с престъпността" на Европейската комисия. На 23-ти март миналата година във Вашингтон беше подписано и споразумение между правителствата на България и САЩ за обмен на информация за пътниците.

Съгласно приетите текстове в ДАНС ще се създаде национално звено за получаване и обработка на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух. Данните ще помагат за предотвратяване, разкриване и преследване на тероризъм и други тежки престъпления. Срокът, в който информацията трябва да се предава от авиопревозвачите на националното звено, е 48 часа преди обявеното време за излитане. Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват за срок от 5 години от датата на тяхното получаване.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00