Радио Витоша

webcam

Новини

Данък "Вредни храни" ще предложи правителството

Данък "Вредни храни" ще предложи правителството

Дата: 15.10.2015 Данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани
Image

Правителството ще предложи до дни въвеждането на данък обществено здраве. Това е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система заради по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението, пише „24 часа". 

Ще бъдат засегнати четири групи стоки - тези, които съдържат добавена захар, със съдържание на сол над 10 грама на килограм и съдържащи трансмастни киселини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки. Специално изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата е по-голяма от вредата от многото сол. Сиренето и кашкавалът са традиционни храни и евентуално налагане на допълнителен данък върху тях ще има нежелан социален ефект.

Данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но и хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. Няма да има допълнителен акциз върху пакетираната захар, сол или трансмастни киселини, както и върху кафето. Основният въпрос, който ще остане за обсъждане, е размерът на таксата. 

Коментари