Радио Витоша

webcam

Новини

Църквата почита Св.Св. Константин и Елена

Църквата почита Св.Св. Константин и Елена

Дата: 21.05.2016 Имен ден празнуват: Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динko, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Елица, Еленko
Image

На 21 май Църквата почита паметта на Св.Св. равноапостоли Константин и Елена. 

Константин се смята за първият християнски римски император – отстоявал е мира, грижел се е за бедните и бил справедлив с народа. Майка му Елена раздавала милостиня на бедните, като им слугувала, облечена в съвсем скромни дрехи, стараейки се никой да не забележи знатния й произход. Преданието разказва, че царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

В народните традиции и обичаи в чест на св. Константин и майка му св. Елена жените правят обредни курбани - ако някой от родата е прекарал тежка болест или премеждие. Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии - съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

В някои селища на Югоизточна България и Родопите се изпълняват нестинарските огнени игри. В празненството участва цялото селище, но в огнената жарава играят само призваните: духът на светеца се вселява в тях, "прихваща ги" и подчинявайки му се, те вещаят от негово име. Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство.

Коментари