Радио Витоша

webcam

Новини

Честита баба Марта

Честита баба Марта

Дата: 01.03.2016 Празникът на Баба Марта е символ на пролетта, който свързваме с пожелания за здраве и плодородие
Image

Празникът на Баба Марта е символ на пролетта, който свързваме с пожелания за здраве и плодородие, пише БГНЕС. Това е началото на новия цикъл в природата.
Всяка година на 1 март българите се окичват с бяло-червени мартеници. За здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. Колко е древна тази българска традиция, едва ли някой може да каже!
Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Легенда свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров.
Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията" , най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък. Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден.
Обичаят за връзване на мартеница е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърция – само на ръцете на децата.

Коментари