Радио Витоша

webcam

Новини

Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

Дата: 24.05.2016 В цялата страна днес се организират различни прояви и традиционни шествия за празника на българската просвета и славянска писменост
Image

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е един от най хубавите български национални празници.

На този ден се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

Българският Празник на буквите е уникален за света. Датата 24 май е отбелязана в календара като празнична преди столетия. Денят на Светите братя е честван като църковен празник още през XI век. Като всенароден Ден на просветата 24 май е отбелязан за първи път през 1851 г. в Пловдив.

През 855 г. братята Кирил и Методий създават глаголицата. От 862 г. двамата се заели да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Кирил починал в Италия на 14 февруари 896 г. и е погребан в базиликата "Св. Климент" в Рим. Методий продължил да разпространява славянската писменост до смъртта си на 6 април 885 г. Двамата братя са обявени по-късно за светци и за духовни покровители на Европа.

В цялата страна днес се организират различни прояви и традиционни шествия за Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

Коментари