Радио Витоша

webcam

Новини

Червена луна наблюдаваме тази нощ

Червена луна наблюдаваме тази нощ

Дата: 27.09.2015 Пълното лунно затъмнение съвпада със суперлуние и ще се вижда от Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия, Източния Тихи океан и Европа
Image

Пълно лунно затъмнение ще има тази нощ. Затъмнението ще е много зрелищно, защото за пръв път от 30 години ще съвпадне със суперлуние. Това е момента, когато Луната се доближава максимално до Земята, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Луната ще е необичайно голяма и ярка, обагрена в червено. Затова я наричат и кървава. Затъмнение, съвпадащо със суперлуние, не е имало от 1982 г. Следващото ще е през 2033 г., посочи НАСА.

Пълното лунно затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия, Източния Тихи океан и Европа повече от един час - от 2 ч. и 11 мин. до 3 ч. и 23 мин. по Гринуич.

С това лунно затъмнение ще завърши един "тетрад" - четири пълни лунни затъмнения подред. Пролетните затъмнения през 2014 и 2015 г. бяха наблюдавани в района на Тихия океан, но сега имаме късмет - първата половина на затъмнението ще се вижда в Европа.

Интересно е да се отбележи, че наблюдател от Луната, в момента на пълно лунно затъмнение ще види пълно слънчево затъмнение (затъмнение на Слънцето от Земята).

/М.Е./

 

Коментари