Радио Витоша

webcam

Новини

Български филм с отличие от "Берлинале"

Български филм с отличие от "Берлинале"

Дата: 21.02.2016 Голямата награда „Златната мечка“ на 66-я Берлински фестивал спечели документалният филм „Огън в морето“, който е посветен на бежанците
Image

Филмът "Жалейка" на българската режисьорка Елица Петкова спечели отличие на фестивала "Берлинале": специалното признание на журито в категория Генерация 14 плюс.

„Жалейка” е реализиран благодарение на подкрепата на Нов Български Университет и Goethe-Institut Bulgarien. Филмът ще участва в конкурсната програма на 20-ия София Филм Фест. В програмата на фестивала е включен и късометражния филм на Елица Петкова - „Абсент” (2015), представен в селекцията „Cinéfondation” на фестивала в Кан.

Голямата награда „Златната мечка“ на 66-я Берлински фестивал спечели документалният филм „Огън в морето.“ Той е посветен на бежанците, режисьор е италианецът Джанфранко Рози. Във филма е показа животът на средиземноморския остров Лампедуза, който се превърна в основен пункт на бежанския маршрут. Рози вече е печелил голямата награда и на Венецианския фестивал.

Голямата награда "Сребърна мечка" грабна филмът "Смърт в Сараево" на Данас Танович.

За голямата награда на 66-то Берлинаре претендираха 18 филма. Журито на конкурса бе оглавено от американската актриса Мерил Стрийп.

Берлинският международен фестивал (Берлинаре) за пръв се е провел на 6 юни 1951 година, а негови основатели са САЩ, Великобритания и Франция. Заедно с Венецианския и Канския фестивали той е признат за един от най-големите и престижни в света.

Коментари