Радио Витоша

webcam

Новини

Българите пият умерено, показва изследване

Българите пият умерено, показва изследване

Дата: 05.12.2017 За миналата година едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати
Image

Българските домакинства са изразходвали около 1,6 на сто от общите си разходи за консумация на алкохолни напитки през миналата година. Това е равно на средноевропейския показател според Евростат за разходите на домакинствата за алкохол в ЕС. С идентични показатели са страни като Белгия и Великобритания, което поставя страната ни сред сравнително умерените консуматори на алкохол.

По данни на НСИ за миналата година едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати. Средните годишни разходи на един човек у нас за консумация на алкохолни напитки са варирали около 500 лева.

Според друго изследване всеки четвърти анкетиран българин е заявил, че употребява алкохол редовно, като броят на мъжете е бил почти 4 пъти по-голям от броят на жените, които употребяват алкохол. Същото изследване отчита, че около 80 на сто от мъжете и близо 90 на сто от жените у нас са употребявали алкохол в рамките на нормалното - под 300 милилитра на седмица.

Коментари