Радио Витоша

webcam

Новини

Българин е загинал при атентатите в Париж

Българин е загинал при атентатите в Париж

Дата: 15.11.2015 Хиляди българи поставиха цветя и свещи пред френското посолство в София в знак на съпричастност след трагедията във Франция
Image

Има загинал българин при атентатите в Париж от 13 ноември. Това е Себастиан Проази, който е имал двойно гражданство – българско и френско. Той е станал жертва на стрелба в едно от кафенетата във френската столица. Проази работел в Европейската комисия.

След терористичните атентати в Париж на 13 ноември 2015 г., Министерство на външните работи настоятелно препоръчва на българските граждани, които планират пътуване във Франция през следващите дни, внимателно да преценят неговата наложителност.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация към Посолство на Република България във Френската република и Княжество Монако, посочват още пресцентъра на МВнР.

Ислямска държава пое оговорност за атентата в Париж и заплаши Франция с нападения, ако бомбардировките срещу джихадистките бойци не бъдат прекратени.

По все още неокончателни данни, в атентатите са убити 129 души, а 352-ма са ранени, като състоянието на най-малко 99 от тях е критично, съобщи на пресконференция прокурорът на Париж Франсоа Молен.

Нападенията са били извършени от три координирани групи терористи в различни квартали на френската столица. Седем от терористите са убити.

Всичките нападатели са били въоръжени с автомати "Калашников" и взривни устройства, а всичките атентатори самоубийци са носели еднакви пояси с експлозиви.

Няколко чужденци са били идентифицирани като жертви на смъртоносните терористични атаки в петък в Париж. 

ЕС прикани всички европейци да спазят минута мълчание в понеделник в 11.00 ч. по Гринуич (13.00 ч. българско време) в памет на жертвите на атентатите в Париж. 

Това се казва в публикувана от Европейската комисия съвместна декларация на лидерите на страните членки и на институциите на ЕС.

"Европейският съюз е дълбоко опечален и в траур след терористичните нападения в Париж. Това е нападение срещу всички нас. Ще се изправим срещу тази заплаха заедно, с всички необходими средства и непоклатима решимост", се казва в декларацията.

"Ние европейците ще помним всички 13 ноември 2015 г. като ден на европейски траур", заявяват лидерите на ЕС и добавят, че са "единни с френския народ и правителството на Франция".

"Доброто е по-силно от злото. Всичко, което може да се направи на европейско ниво за обезпечаване на сигурността на Франция, ще бъде направено. Ще направим каквото е необходимо за побеждаване на екстремизма, тероризма и омразата", уверяват лидерите на ЕС.

Участвай в играта
Изпрати *Всички полета са задължителни!

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00