Радио Витоша

webcam

Новини

Бразилците се готвят за уникално светлинно шоу за посрещането на 2016 година

Бразилците се готвят за уникално светлинно шоу за посрещането на 2016 година

Дата: 31.12.2015 Два милиона души ще превземат плажа Копакабана, за да гледат фойерверките
Image

Два милиона души, сред които 850 хиляди бразилски и чуждестранни туристи, ще превземат плажа Копакабана, за да гледат фойерверките.

В първите секунди на 2016 година 34 хиляди светлинни ракети ще целунат с огнена страст небето над бразилския град Рио де Жанейро.

Шестнайсетминутното шоу, комбинирано със самба, ще даде началото на година, пълна с надежди и очаквания. През 2016 са първите за Южна Америка Олимпийски игри.

От 11 плаващи платформи, закотвени навътре в морето пред плажа Копакабана, ще бъдат изстреляни 34 хиляди ракети. Теглото на фойерверките в чест на Новата година е 24 тона.

Празникът ще отбележи и стогодишнината на популярния огнен танц самба. Облечени в бяло, както изисква традицията, много жители и туристи ще положат своите дарове към Йеманжа, богинята на морето в афро-бразилски култ. Някои от тях ще се облекат в червено с копнеж по любовта, или в жълто и златно с пожелание за повече пари.

Част от местните суеверия гласят, че да се изпълнят желанията трябва да се прескочат седем вълни или да се изядат 12 зърна грозде, леща, за привличане на "късмет и успех” и в никакъв случай пилешко, за да се избегне връщане назад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00