Радио Витоша

webcam

Новини

Без лимити от НЗОК искат пациенти и лекари

Без лимити от НЗОК искат пациенти и лекари

Дата: 18.09.2015 Национална кръгла маса „За реформи и здравеопазване без ограничения” организират пациентски и правозащитни организации, частни и общински болници днес
Image

Национална кръгла маса „За реформи и здравеопазване без ограничения” организират пациентски и правозащитни организации, частни и общински болници днес. Целта на форума е изработване и приемане на Декларация, която изразява несъгласието на лекарите и пациентите с отказа за заплащане на надлимитната дейност на болниците от касата, зад която всъщност се крият хиляди спасени човешки животи и лекувани заболявания. Причина за обединението и съвместното подписване на Декларация против лимитите е водената от началото на годината политика за неизплащане на реалната дейност на болниците, както и фактът, че спуснатите бюджети водят до редица нарушения на правата на пациентите и поставят още по-големи въпросителни пред задържането на лекарите в България.

Подготвеният документ, обединяващ позициите на болници, пациенти и лекари, ще бъде изпратен до всички институции в България. Исканията са за незабавен одит и заплащане на проверената надлимитна дейност на болниците и въвеждане на ефективни методи на контрол, казват организаторите.

Коментари