Радио Витоша

webcam

Новини

Атракционен влак ще пътува от Варна до Русе

Атракционен влак ще пътува от Варна до Русе

Дата: 22.10.2016 Тази година се навършват 150 г. от откриването на първата железопътна линия в България
Image

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участва в празничното отбелязване на 150 години от въвеждането в експлоатация на железопътната линия Варна-Русе. 

Събитието ще бъде днес отбелязано с атракционно пътуване с влак, който ще измине маршрута на първата железопътна линия в България - Варна-Русе. По време на пътуването юбилейната композиция ще спира на гарите Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Музея на транспорта и съобщенията в Русе. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III – „Корона експрес”.

Строителството на жп линията започва едновременно както от Русе, така и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. В тази връзка празникът ще бъде запечатан с откриването на юбилейни плочи във Варна, Каспичан и Русе. В Каспичан влакът ще бъде посрещнат с организирана от общината празнична програма, включваща възстановка на първото пътуване от 07.11.1866 г.

Коментари

Повече нощни хитове
00:00 - 06:00