Радио Витоша

webcam

Новини

Астероид с формата на череп минава покрай Земята

Астероид с формата на череп минава покрай Земята

Дата: 31.10.2015 "Призракът" ще прелети близо до нас точно за Хелоуин и ще може да се наблюдава с обикновен бинокъл
Image

Потенциално опасен астероид тази вечер ще се доближи до Земята на разстояние, което е малко по-голямо от това между нашата планета и Луната. Открит преди две седмици, той ще може да се наблюдава с обикновен бинокъл. Следващият път, когато астероидът пак ще премине покрай Земята, ще е чак след 3 години - през септември 2018 г. Тогава обаче той ще мине по-далеч отколкото днес, твърдят учените. Те изчисляват, че този астероид в близките 3 години няма да се удари в Земята.

Астероидът има странна прилика с череп и е наричан "Призракът" и "Голямата тиква" заради факта, че ще прелети близо до земята точно на празника Хелоуин. Техническото му название е TB145. Тази вечер ще бъде най-близо до Земята - на 486 000 км, което в космически мащаби е съвсем наблизо. Блясъкът му ще достигне 10-та звездна величина и ще бъде видим дори и с обикновен бинокъл или любителски телескоп. Тази вечер и цялата нощ той ще се вижда в района на Голямата мечка. Размерът му е около 600 м в диаметър.

По размер и разстояние, на което ще мине покрай нас. астероидът е "потенциално опасен". В тази графа попадат всички небесни тела с диаметър над 100 метра, преминаващи на около 7.5 млн. километра от Земята. В небето той ще напомня движеща се ярка звезда.

Според астрономи неговото приближаване няма да предизвика никакви аномалии на Земята. По-скоро с гравитационното си поле, нашата планета може да застраши траекторията на полета на астероида.

Коментари