Радио Витоша

webcam

Новини

84% от българите са със собствени жилища, но недоволни

84% от българите са със собствени жилища, но недоволни

Дата: 24.11.2015 България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище в страните-членки на ЕС
Image

Българите са най-недоволни от жилищните условия за живот, въпреки, че 84% притежават собствени жилища. Парадоксът се разкрива в анализ на Евростат. България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище в страните-членки на ЕС през 2014 г. По 10-степенната скала за удовлетвореност от жилищните условия - България е на последна позиция с 6,0 точки. По-удовлетворени от българите от жилищните условия са хората в Латвия и Гърция - по 6,6; Унгария - 6,8; Хърватия - 6,9 и т.н.
По същия показател най-удовлетворени от жилищните си условия са гражданите на Финландия и Швейцария - по 8,4 от 10 възможни степени на удовлетвореност. На върха по удовлетвореност от жилището си са също хората в Австрия и Дания - по 8,3; Швеция - 8,2 и др.
Според други данни от изследването на Евростат - около 56 на сто от българите обитават къщи, а около 44 на сто живеят в апартаменти.
Според данните на изследването - най-много собственици на жилища в Евросъюза са регистрирани в Румъния - около 96 на сто, Словакия - 90 на сто, Литва, Унгария и Хърватия - по 89 на сто и др. Най-малко собствени жилища са регистрирани сред домакинствата в Германия - едва 52,5%, Австрия - 57%, Дания - 63%, Великобритания и Франция - по около 65 на сто.
В Румъния е регистриран и най-висок дял от пренаселеност на домакинствата - 52 на сто от населението там живее в подобни условия. В Унгария и Полша около 44 на сто от населението живее в условия на пренаселеност, а в България - около 43 на сто от домакинствата.

Коментари