Радио Витоша

webcam

Новини

26 декември - Ден на бащата

26 декември - Ден на бащата

Дата: 26.12.2015 Отдава се почит на бащинството и родителските грижи от страна на мъжете
Image

Днес, на втория ден от Коледа, в България отбелязваме Деня на бащата. Празникът, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.

Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи. В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 година. Това е ден, в който се чества бащинството и родителските грижи от страна на мъжете. Семейството се събира, а бащата получава подаръци от децата си, заради грижите, които е положил за тях. Отбелязва се навсякъде по света, но с различна дата.

В Русия път празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа. В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година.

/М.Е./

Коментари