Радио Витоша

webcam

Новини

12 лв. по-малко за депутатите

12 лв. по-малко за депутатите

Дата: 08.08.2015 Причината е, че те се преизчисляват на всеки три месеца според ръста на средната работна заплата в обществения сектор
Image

С 12 лева по-ниски ще станат заплатите на депутатите. Причината е, че те се преизчисляват на всеки три месеца според ръста на средната работна заплата в обществения сектор, пише "Стандарт". Народните представители получават три пъти повече от месечното възнаграждение в държавния сектор за последния месец от всяко тримесечие.

За юни заплатите в публичния сектор са били 897 лв. или с 4 по-малко отколкото за март. Това означава, че и доходите на депутатите ще паднат с 12 лева. По-малко ще вземат още министрите, премиерът и президентът, тъй като техните надници също са вързани с доходите в публичния сектор. Средната брутна заплата през пролетта е била 879 лева, показват още данните на националната статистика.

Ръстът на надниците през второто тримесечие на годината е с 2,3% спрямо първото. Запазва се тенденцията официалните доходи в обществения сектор да са по-високи, отколкото в частния. Най-голямо е увеличението в сферите на финансовите и застрахователни дейности.

Коментари