Радио Витоша

webcam

Новини

107 години от обявяването на независимостта на България

107 години от обявяването на независимостта на България

Дата: 22.09.2015 Националното честване се провежда в старопрестолната столица Велико Търново
Image

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, народни представители, дипломати и много гости ще присъстват на тържествата за Деня на Независимостта във Велико Търново - 22 септември. За пореден път старопрестолната столица става център на националното честване по повод 107-та годишнина от обявяването на епохалния исторически акт.

Тържествата започнаха по традиция с празнична света литургия рано сутринта в църквата "Св. 40 мъченици". В 9.00 часа в двора на храма, където Цар Фердинанд е обявил българската независимост, се извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на флаговете на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал по издигане на националното знаме започва в 10.30 ч. на крепостта Царевец. Там официалните лица ще произнесат слова и ще бъде отслужен празничен благослов. Половин час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Празнично шествие ще премине по главната улица от Царевец до паметник "Майка България", където ще бъдат положени гирлянди и цветя.

По обяд военни духови оркестри ще сътворят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи и таланти. Концерт на формация „Канарите" и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17.00 ч и 18.00 ч.

Кулминацията на честването на Независимостта започва в 19.00 ч. на площад „Цар Асен I" със строеви хватки. Половин час по-късно е тържествената заря-проверка, на която ще присъства председателят на парламента Цецка Цачева. Финалът ще бъде поставен с аудио- визуалния спектакъл „Звук и светлина" и празнични илюминации.

През целия ден ще се влиза безплатно в църквата „Свети 40 мъченици", крепостта Царевец, Затвора-музей и музей „Нова и най-нова история".

Коментари