Радио Витоша

webcam

Новини

1.5 милиона деца умират годишно заради неваксиниране

1.5 милиона деца умират годишно заради неваксиниране

Дата: 19.08.2015 Негативното отношение към ваксинирането често е предизвикано от съмнение в тяхната ефективност, но също така може да се дължи на други фактори, включително липсата на информация за конкретна ваксина, недоверието към лекарите и здравната система като цяло,
Image

Около 1,5 милиона деца умират всяка година по света от инфекциозни заболявания, заради това, че не са ваксинирани, съобщи Световната здравна организация. В списанието експертите анализират какви могат да бъдат последиците за здравните системи от нежеланието или страха на хората да правят ваксини. Хората, които не си правят навреме ваксини - на себе си или на децата си - или се отказват от тях, създават трудности за страната, която се стреми да съкрати изоставането в областта на имунизацията.

Както подчертават от световната организация, негативното отношение към ваксинирането често е предизвикано от съмнение в тяхната ефективност, но също така може да се дължи на други фактори, включително липсата на информация за конкретна ваксина, недоверието към лекарите и здравната система като цяло, както и на различни митове. Например, че ваксините могат да причинят безплодие при жените.

В Световната здравна организация отбелязват, че с подобни проблеми се налага да се сблъскват както в бедни, така и в страни с високи доходи. При това "приемането" на ваксината не зависи от равнището на образованието на хората. Освен това, според експерти, в някои случаи, образован човек може да се отнесе с недоверие към самата ваксинация и да откаже свои познати от нея.

В СЗО са убедени, че работата с хората може да помогне да бъдат разсеяни слуховете и страховете от ваксините. Като пример се сочи опитът от борбата с епидемията от ебола. Броят на случаите на смъртоносната хеморагична треска утихна едва след като лекарите успяха да убедят жителите на държавите от Западна Африка да изоставят традиционния си начин на живот и дори някои от ритуалите, по-специално, от погребване на близките, веднага след като са починали.

Информацията е на БГНЕС

Коментари