Радио Витоша

webcam

Новини

"SMS" на кирилица сред базовите познания за първокласниците

"SMS" на кирилица сред базовите познания за първокласниците

Дата: 05.11.2015 Още в 1-и клас по музика децата трябва да могат да разпознаят марш, валс, право хоро и ръченица
Image

Първокласниците трябва да могат да пишат "SMS" на кирилица и да използват електронни източници на информация. Това е записано в проектите за програми за 1-и и 5-и клас, качени за обществено обсъждане на сайта на министерството на образованието, съобщи в. "24 часа". 

Още в 1-и клас по музика децата трябва да могат да разпознаят марш, валс, право хоро и ръченица, както трябва да познават музикални инструменти като пиано, контрабас, цигулка, тромпет, гайда и тъпан. Освен това малките ученици трябва да са наясно каква е разликата между изпълнител, слушател и публика. 

За обсъждане е публикувана и програмата по новия предмет “Технологии и предприемачество”, по който децата ще учат основни икономически понятия като цена, стока, услуга и труд и да различават стоките - хранителни, спортни и други.

За петокласниците по предмета “История и цивилизация” ще учат за възникването на първите цивилизации в Шумер и Акад. Сега това се учи в 7 клас. Децата в 5 клас ще учат още за Древна Елада, Древна Тракия и Древен Рим. 

Стихотворението на Христо Ботев “Хайдути” вече ще се учи в 5-и клас, а не в 6-и, както досега. 

Коментари